Nieuws

Meer lichtopbrengst en een langere levensduur van de reflectorkap

Posted at April 2, 2013 | By : | Categories : Nieuws | Comments Off on Meer lichtopbrengst en een langere levensduur van de reflectorkap

Onderhoud (reiniging) reflectorkappen

Meer lichtopbrengst en een langere levensduur van de reflectorkap

Het periodiek (1 x per jaar ) reinigen van reflectorkappen zal de reflectiewaarde minder snel doen afnemen en een langere levensduur van de reflectorkap tot gevolg hebben.
 

Onderzoek Wageningen UR Glastuinbouw

Onderzoek in 2013 heeft uitgewezen dat het verhogen van de lichtintensiteit bij een gelijk aantal branduren omgerekend de uitkomst “1% meer licht is 1,7% meer productie” opleverde.
 

Techniek verklaring
De reflectorkap wordt gemaakt van aluminium, welke voorzien wordt van een anodiseerlaag die na chemisch/elektrolytisch polijsten opgebracht wordt. Aluminium heeft na reiniging een zelfbeschermend vermogen, een doorzichtig oxide laagje ontstaat door inwerking van zuurstof direct na reiniging.

Selectie reflectorkappen reinigingsmethode
Het is duidelijk dat het gebruik van reinigingsmiddelen tijdens reiniging van de reflectorkappen niet zal bijdragen tot de vorming van een optimale oxidelaag. Ook het mogelijk vervormen en sterk buigen bij transport zijn schadelijk voor de anodisatie laag. Voorkeur verdient een methode welke ter plaatse kan worden uitgevoerd, zonder achterblijvend residu in welke concentratie dan ook (spoelfase), omdat deze verstorend werkt bij de vorming van de beschermemde oxidelaag.

Droogijsstraal reinigingstechniek
Voor het reinigen van reflectorkappen in de glastuinbouw heeft bij TNO onderzoek plaats gevonden naar o.a. de droogijstraal reinigingsmethode en de ondersteunende techniek. De conclusie van de onderzoekers is als volgt: optimale droge, niet schurende en residu-vrije techniek met een contant resultaat, door gecombineerde inzet van mechanisatie- en robottechniek.

Prijs op maat
Bij het berekenen van de kosten is het type reflector en de positionering in de kas van belang, deze zijn opgenomen in een kostencalculatie-module, welke direct inzicht zal geven in een klantspecifieke uitvoeringsprijs.